Balığın önəmli xüsusiyyətləri

Dənizçilik, xüsusilə də balıqların hər növü mediyanın hesabına son zamanlarda çox məşhur olub. Balıqların faydalı olduğu əvvəllər də bilinirdi, amma müasir dövürdə onlar haqqında daha çox şey öyrəniblər. Dənizin yaxınlığında yaşayan insanlar dəniz məhsulları və balıqları daha çox yeyirlər. Buna görə də, onlar digər insanlardan fərqli olaraq daha uzunömürlü olurlar.

Ev heyvanları ilə müqayisədə balıqların zülalı asanlıqla həzm olunur. Ona görə də Yaponiya, İtaliya sakinlərində daha az ürək-damar xəstəlikləri var. Balıqlar piylənmədən əziyyət çəkən insanların gündəlik həyatlarında faydalı qidalardandır.

agroexpert_dənizməhsulları

Balıqlarda kifayət qədər aminturşusu var və bu onları əvəz edilməyən məhsul edir. İnsanın bədənində bəzi faydalı maddələrin olmamağı onlarda gec böyümə, immunitet çatışmazlığı, anemiya, ateroskleroz, depressiya, yuxusuzluq, erkən yaşlanmaya gətirir. Balıq turşuları balığ yağın içində olan xolesterinəmələ gəlməsini maneə olur. Buna görə dəniz məhsulları bütün insanlar üçün əvəzedilməyən bir məhsuldur. Ən əsası da, 40 yaş üstüinsanların həyatında.

Alimlər bir maraqlı fakt tapıblar ki, qadınlar hamiləlik dövründə çox balıq yeyəndə, onların dünyaya gətirdiyiuşaqların yaddaşı daha yaxşı inkişaft edir.

Qeyd etmək lazımdır ki, balıqların faydalı xüsusiyyətləri balıq yağı içərisində mövcuddur. Təbii bir dərman kimi balıq yağı, fosfor və kalsiumun inkişafı üçün lazım olan D vitamini tədarükünü artırır. Həmçinin yaşlılara da məsləhət görülür. Oftalmoloqlar balıq yağı istifadə etməyi məsləhət görür, çünki görmə üçün çox faydalıdır. Ən faydalı balıqlar ən çox OMEGA 3 asidinə malik olanlardır. Onları aşağıda olan balıqlarda tapıla bilərsiniz (azalan qaydada yerləşdirilib):

  • Vəhşi somon
  • Sakit okean –somonun hər növdə olan balıqlar
  • Mackerel
  • Nototeniya
  • Dəniz və Sakit okean halbut
  • Göy qurşağı alabalığı
  • Xərçəng kimilər
  • Sardina
  • Seledka

agroexpert_parda-xazırlanan-balıq

Dəniz məhsullarını bişirmək üçün reseptlər çoxdur. Lakin balığı parda hazırlayaraq yemək daha çox faydalıdır. Yalnız bu zaman balığın tərkibində faydalı olan bütün maddələr olduğu kimi qalır.

Qeyd etmək lazımdır ki, ən faydalı olan təzə və kiçik balıqlardır. Böyük balıq almaqdansa, iki kiçik balıq almaq daha yaxşıdır. Yuxarıda göstərilən tövsiyyələri nəzərə alaraq, siz sağlamlığınızı gücləndirə bilərsiniz. Balıqların faydaları o qədər çoxdur ki, bu haqqda sonsuza sayda yaza bilərik. Əgər gündəlik həyatınızda balıqlardan mütəmadi olaraq istifadə etsəniz nə qədər faydalı oldurqlarını özünüz də görəcəksiniz.

Mənbə: https://www.ja-zdorov.ru/

Fikrinizi bildirin